Sušené krevetky
Kód: 8688Podrobný popis
Sušené krevetky – Mlsnelabky.sk
Charakteristika: Krevety (latinsky Caridea, anglicky Shrimps) sú podrad desaťnohých vyšších kôrovcov. Ide o larválne štádiá dospelých kreviet a žijú po celú dobu svojho vývoja ako súčasť planktónu v moriach, prípadne im vyhovuje aj voda brakická. Živia sa poväčšinou planktónom. Sušené krevetky sú významným zdrojom vysoko stráviteľných proteínov, vápnika, fosforu a Omega-3 nenasýtených mastných kyselín.
Ďalej sú významným zdrojom:
Chitínu - polysacharid obsiahnutý v kutikule ( pancieri ) kreviet. Je zložený z molekúl N-acetylglukosamínu, ktoré sú hlavnou zložkou mukopolysacharidov - glykozaminoglykánov, ktoré sa podieľajú na tvorbe medzibunkovej hmoty v spojivovom tkanive - chrupavka, väzy, šľachy, a iné.
Hydrolytických enzýmov: Fosfolipázy - štiepia fosfolipidy ( lipidy - tuky s obsahom fosforu ). Proteázy - štiepia proteíny (bielkoviny). Nukleázy - štiepia nukleové kyseliny (DNA a RNA) a Karbohydrázy - štiepia cukry.
Karotenoidov: Sú to prírodné farbivá a antioxidanty - napr. Kantaxantínu a Astaxantínu. Tiež Betakaroténu, čo je provitamín vitamínu A, a tiež významný antioxidant a prírodné farbivo.
Vitamínov rozpustných v tukoch - A, D, E, K .
Obsahuje: Bielkoviny - 50%, Tuk - 20%, Popol - 12%, Vlhkosť - 10%.Obsahuje: Bielkoviny - 50%, Tuk - 20%, Popol - 12%, Vlhkosť - 10%.
Krevetky sa lovia ťažnými sieťami a preto môžete medzi nimi nájsť ojedinele aj sušený plôdik rýb. Po vysušení sa mäkká časť tela morských kreviet takmer stratí, vďaka vysokému obsahu vody a zostane vo vnútri schránky. Farba povrchu tiel týchto kôrovcov je svetlo béžovo-oranžová a má typickú vôňu sušených morských živočíchov (100 g krevetiek je cca 1 l objemu).
Možnosti použitia: Krevetky, podobne ako Krill, sú vhodným doplnkom stravy pre všetky rasy a kategórie psov, alebo aj mačiek. Vo výžive psa môžu hrať významnú úlohu v doplňovaní širokého spektra vysoko stráviteľných a inak preňho len ťažko dostupných špecifických živín – aminokyselín, mastných kyselín, minerálov, stopových prvkov, vitamínov a antioxidantov. Sušené krevetky sú ideálnym doplnkom pri kŕmení surovou stravou BARF. Doplnenie látok na výživu kĺbového systému, na stimuláciu imunitného systému. Ako podpora pri zápalovom ochorení, pri svrbení a strate kvality pokožky, alebo srsti. Tiež pre podporu kardiovaskulárneho systému, mozgových funkcií, ai.
Ako ich použiť: Sušené krevetky sú v celku po kusoch. Dajú sa použiť tak ako sú, alebo ich v prípade nutnosti podrtiť - pokrčením, alebo krátko v mixéri, ai. Ideálne je pridať krevetky do vlhkého krmiva - mäso, varená zelenina, ryža, cestoviny, alebo do nízkoproteínových (bielkoviny pod cca 22%) zavlhčených granúl. Krevetky sú samostatne veľmi suché, preto je dobré zaliať ich mierne lososovým olejom, alebo rybím tukom, aby boli na povrchu mastné. Zlepší sa tak ich chuťová atraktivita pre psa aj možnosť požitia. Nevadí im ani krátka tepelná úprava, naopak sa zvýši využiteľnosť betakaroténu, ktorý sa teplom syntetizuje na využiteľný vitamín A. Pozor, u citlivých psov na morské plody môžu krevety vyvolať potravinovú alergiu.
Dávkovanie: Orientačne 15 g Krevetiek na 10 kg hmotnosti psa na deň.
Pri kŕmení 2x denne, rozdeľte dávku na polovicu do každého kŕmenia.U veľmi aktívnych, alebo pracovných psov, u šteniat veľkých a obrích plemien, alebo pri poškodenej srsti a kože je možné zvýšiť dávkovanie o 50%. Ideálna je aj kombinácia so Žraločou chrupavkou, alebo extraktom zo Zelených mušlí. Krevetky sú prirodzená surovina a ani pri jednorazovom väčšom požití nemôžu psovi uškodiť. Možno ho používať aj dlhodobo – mesiace (vysoká záťaž, zlepšenie zdravotného stavu, ai).
Skladovanie a spotreba: Uchovávajte sušené krevetky v dobre uzavretých obaloch, v suchu a tme, bez priameho slnečného svitu na obal, pri teplote do cca 20 °C. Spotrebujte max. do 10 mesiacov od nákupu.Pokiaľ sušené krevetky navlhnú v obale (napr. pri rýchlej zmene okolitej teploty) môžu zaplesniť. Je preto lepšie dať ich do papierového vrecka a dobre uzavrieť.
Používajte ako odmenu/doplnok pre psy, nie ako základnú potravu.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.