Bravčové srdce
Kód: 3/1 3/2 Zvoľte variantPodrobný popis
Bravčové mäso je v našich končinách veľmi obľúbené a to nie len vďaka dobrej dostupnosti, ale aj pre jeho vlastnosti. V porovnaní s hovädzinou je bravčovina tučnejšia a má vyššiu energetickú hodnotu. Aj keď v porovnaní s ostatnými druhmi mäsa je bravčové o čosi chudobnejšie na vitamíny a minerály, obsahuje dostatočné množstvo vitamínov skupiny B a minerálov - zinok, horčík a draslík. Bielkoviny v bravčovine sú ťažšie stráviteľné, ako napr. v hydine alebo rybách.Bravčové srdce je svalovina s výborným aminokyselinovým zložením a vyšším obsahom taurínu, dôležitého pre dobrý zrak a nervový systém. Srdečný sval obsahuje aj dôležité minerály ako je draslík, fluór, fosfor, horčík, jód, kobalt, mangán, meď, selén, vápnik, zinok a železo.Má vysokým obsah v tukoch rospustného vitamínu A a D, esenciálnych mastných kyselín, celej škály makrominerálov a stopových prvkov. Vzhľadom k vysokému obsahu bielkovín v bravčovom srdci sa ním odporúča kŕmiť max. 2 x týždenne.
Žuvaním kusovej svaloviny si psík nielen posilňuje žuvacie svaly a ďasná, ale aj prečisťuje chrup.
Vhodné pre: Bravčová svalovina je vhodná pre všetky vekové kategórie psov. Začiatočníci môžu bravčovú svalovinu zaradiť do jedálnička na konci druhého týždňa prechodu na surovú stravu. Vďaka vyššiemu obsahu tuku je toto mäso vhodné najmä pre psy, ktoré potrebujú pribrať a tiež pre tých, so zvýšeným výdajom energie (šport alebo celoročne vonku chované psy v zimnom období). Zdravým psom možeme podávať bravčovinu 1 - 2 x týždenne.
Nevhodné alebo menej vhodné: Bravčové mäso je nevhodné pre psov s ochorením pečene, obličiek, slinivky. Nepodávame ho ani pri hnačkách alebo tráviacich problémoch. Vďaka vyššiemu obsahu tuku sa bravčové mäso nepodáva ani psom na redukčnej diéte.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.